η ιστορία μας

Μίνα Φειδά

Ο Ιωάννης Φειδάς (1885-1978), το 1919, ξεκίνησε τη κατασκευή χειροποίητων δερματίνων υποδημάτων στη Καλαμάτα Μεσσηνίας, με τον ερχομό του από τη δωδεκάχρονη παραμονή του στην Αμερική, ως μετανάστης, όπου κι έμαθε τη τέχνη του παπουτσιού. Έβαλε τα πρώτα θεμέλια δημιουργώντας μεγάλη πελατεία και ξεχωριστό όνομα στη τοπική κοινωνία.
   Αργότερα ο γιος του Δημήτρης Φειδάς, έχοντας μεγάλο ταλέντο στις καλές τέχνες και τη ζωγραφική έμαθε το σχέδιο, τη τέχνη και τη κατασκευή, του παπουτσιού και έγινε ακόμα καλύτερος από τον πατέρα του.
    Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ο Δημήτρης Φειδάς ξεκίνησε πάλι από το μηδέν αφού τα πάντα είχαν καταστραφεί στον ελληνικό χώρο. Έτσι, μαζί με τη γυναίκα του Μαρία Φειδά (το γένος Σωτηρόπουλου), μια πανέξυπνη και δυναμική προσωπικότητα, μετακόμισαν στην Αθήνα (στη περιοχή του Ψυρρή, στέκι όλου του κλάδου της εποχής), όπου κι άνοιξαν τη πρώτη τους μικρή Βιοτεχνία. Εκεί εργάστηκαν σκληρά και δημιουργικά κάνοντας ένα σεβαστό όνομα στο κλάδο της υποδηματοποιίας.
    Στη συνέχεια η κόρη τους Μίνα, μεγαλωμένη μέσα σ’ αυτές τις σκληρές και δύσκολες συνθήκες απέκτησε γνώσεις, εμπειρίες κι αντοχές, κάνοντάς την ενεργό και πολύτιμο ΄΄ συνεργάτη ΄΄ στην ανοδική πορεία των γονέων της.
    Η Μίνα Φειδά παντρεύτηκε τον Ιωάννη Νταή, έναν άνθρωπο εργατικό, οραματιστή, με σύγχρονες για την εποχή αντιλήψεις, ο οποίος έβαλε όλες του τις δυνάμεις για τη πρόοδο της τότε Βιοτεχνίας.
    Μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς και στερήσεων, χτίστηκε το πρώτο ιδιόκτητο εργοστάσιο (1961) στη Λαμπρινή (Άνω Πατήσια), κι έτσι η μικρή Βιοτεχνία εξελίχθηκε σε μια μικρή Βιομηχανία, με αρκετούς εργάτες και σύγχρονα για την εποχή μηχανήματα, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής ποιοτικών υποδημάτων και την επέκταση της πελατείας πανελλαδικά.
    Το 1968 η εταιρεία εξελίσσεται σε Ανώνυμη, με τον διακριτικό τίτλο ΄΄Δ.Ι. ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε.΄΄ , μορφή που έχει έως σήμερα.
    Το 1974 χτίζεται το δεύτερο ιδιόκτητο εργοστάσιο στις Αχαρνές, πολύ μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο, ως αποτέλεσμα της συνεχούς ανόδου της ζήτησης των υποδημάτων της εταιρείας. Εκεί, η Δ.Ι. ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε γιγάντωσε τη παραγωγή και τη πελατεία της (5.000 ζεύγη/ημέρα- 800 πελάτες), όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Άρχισαν μεγάλες εξαγωγές κυρίως στη Γερμανία, Ρωσία και Αγγλία, κάνοντας την εταιρεία τη μεγαλύτερη παραγωγική Βιομηχανία του κλάδου.
    Η Ασημίνα κι ο Ιωάννης Νταής απέκτησαν δύο γιούς. Τον Δημήτρη Νταή και τον Παναγιώτη Νταή.
    Ο πρώτος ακολούθησε από μικρός τον κλάδο των Μαθηματικών και σήμερα είναι αν. καθηγητής Πανεπιστημίου στα θεωρητικά Μαθηματικά. Ο δεύτερος ακολούθησε τον Οικονομικό κλάδο με εξειδίκευση στις αγορές (Marketing). Από μικρός βρισκόταν κοντά κι ύστερα μέσα στη δουλειά των γονέων και των παππούδων του και ουσιαστικά αποτελεί τη τέταρτη γενιά της εταιρεία Δ.Ι. ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε.
    Το 2006 η εταιρεία εκμεταλλευόμενη τα Ευρωπαϊκά Επενδυτικά Προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης, εντάχθηκε και εγκρίθηκε για περίπου 10.000.000 € επένδυση. Έτσι μπόρεσε να αναπτυχτεί κι να επεκταθεί ακόμη περισσότερο, χτίζοντας το τρίτο ιδιόκτητο εργοστάσιο, στη ΒΙ.ΠΕ. (Βιομηχανική Περιοχή) Αχαρνών και αγοράζοντας τα πιο σύγχρονα μηχανήματα παραγωγής υποδημάτων. Έτσι το 2010, με το πέρας των κτιριακών εργασιών, επέκτεινε την παραγωγή της δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα ακόμα περισσότερων αγορών του εξωτερικού, με παραγωγή που μπορεί να φτάσει τα 8.500 ζεύγη την ημέρα.